Geschiedenis van Berghuizen, kerk, orgel en Trekgat, zie voor een korte geschiedenis van de kerk en het orgel onderstaand PDF bestand.

Informatie bord kerk en orgel berghuizen
PDF – 3,9 MB 891 downloads

Het trekgat of pingo ruïne is in beheer bij Natuur monumenten.

Schilderij van Berghuizen omstreeks 1900

Luchtfoto van Berghuizen met op de achtergrond de pingo ruïne  'Het Trekgat'. Voor meer info over de pingo ruïne, zie  onderstaand PDF bestand .

PINGO BERGHUIZEN
PDF – 85,3 KB 828 downloads

Gereformeerde kerk te Berghuizen, gebouwd in 1875 ter vervanging van de in 1841 gebouwde kerk, deze stond op de plaats waar nu de oude begraafplaats is. Voor meer info over de geschiedenis van de kerk in Berghuizen, zie onderstaand PDF bestand.

Geschiedenis van de Gereformeerde kerk Ruinerwold - Koekange
PDF – 2,3 MB 859 downloads

Het interieur van de kerk met het monumentale orgel. Voor meer info over de geschiedenis van het Amoor orgel, zie onderstaand PDF bestand.

Het orgel in de kerk van Berghuizen versie APRIL 2018
PDF – 944,7 KB 855 downloads

Toen het orgel in 1884 in de kerk van  Berghuizen was geplaatst hing er aan de voorzijde aan de balustrade en fraai orgel schild. bij de restauratie en uitbreiding van het orgel was er geen plaats meer voor het schild en belande het op zolder. Na de restauratie van het interieur van de kerk heeft het schild een plekje gekregen links van het orgel.

Foto van de kosterswoning met de kerk.

Foto van de kerk vanaf de overzijde van het Trekgat.

Het Trekgat in maart.

De hoofdingang van de kerk in winterse sfeer.

De toren met haan zonder klok, dit gedeelte van de kerk en het orgel vallen onder monumentenzorg.


Voor oude foto's van Berghuizen kijk op de link naar SHR beeldbank Stichting Historie Ruinerwold op pagina geschiedenis.

 

 © Lammert van der Heide Ruinerwold