Rottevalle

Rottevalle is een dorp in de gemeente Smallingerland en  heeft ongeveer 1300 inwoners. Rottevalle heeft een open vaarverbinding met De Leien en verdere  Friese meren. De naam Rottevalle komt voor het eerst voor in een koopcontract uit het jaar 1618. Zie de site voor info en/of kijk op de pagina Rottevalle.

 


Rottevalle ligt in Nationaal Landschap' Noardlike Fryske Wâlden'. Zie de site voor info en/of kijk op de pagina  Rottevalle.

 


De Rot

Skûtsje 'de Rot' ligt in de haven van Rottevalle. De Rot is in 1887 gebouwd in opdracht van de kasteleins van 'Herberg de Koekoek en 'Herberg Het wapen van Smallingerland' te Rottevalle. zie de site voor meer info en/of kijk op de pagina  Rottevalle.

 


 

De Compagnons

Compagnie der Rottevalster Vaarten en het Vallaat
De Compagnons is een vereniging van grondeigenaren, huizen, bossen en heidevelden, gelegen op het beneden water van Rottevalle. Wat nu het dorp Rottevalle is komt voort uit deze 'Compagnie'(± 1600). Zie  voor meer info op de pagina Rottevalle.

 


Smelnes Erfskip

Op de site van Smelnes Erfskip, de stichting die zich inzet voor behoud en ontwikkeling van cultuurhistorische waarden in de gemeente Smallingerland, vind u o.a. informatie en foto's over Rottevalle. De periodiek nummer 47 van oktober 2018 was in zijn geheel geweid aan het 400 jarig bestaan van Rottevalle.

 

Zie de site voor meer info en/of kijk op de pagina Rottevalle.


 

Berghuizen

 

Luchtfoto van Berghuizen met op de achtergrond de Pingo ruïne (Het trekgat)

Zie voor meer informatie over Berghuizen op de pagina Berghuizen.

Het Trekgat en omgeving is in 1948 aan Natuurmonumenten geschonken door J.H. baron de Vos van Steenwijk.
Zie onderstaand PDF bestand. Voor oude foto's van Berghuizen kijk op de Beeldbank van SHR.

 

Berghuizen Meppeler courant 16 juni 1948
PDF – 113,6 KB 884 downloads

Familie van der Heide

Foto van PAS-VER

 In 1906 is PAS-VER verbouwd de foto is van na de verbouwing ,de boerderij/herberg die hier tot 1906 stond was het  eerste bekende woonhuis van de familie van der Heide. De naam PAS-VER staat boven de deur onder de goot.

Zie voor meer info op de pagina familie.


De familie van der Heide heeft in Opeinde (De Pein) gewoond . Op de bijzondere begraafplaats in Opeinde zijn familie graven van de van der Heide's.

Voor info over Opeinde zie de site van de Historische vereniging.


Genealogie

Op genealogie online vindt u de actuele stamboom van:  Van der Heide van PASVER.

Maak jouw eigen website met JouwWeb